Arwyn deel 1 – Het Teken van de Banneling

‘Mooie beschrijvingen van omgevingen, goed uitgewerkte personages en fijne dialogen. Een heerlijk avontuurlijk en meeslepend verhaal’
Wilma Verhoeven, kinderboekwinkel de Giraf

Ergens rond deze tijd vorig jaar had ik een leuk gesprek met uitgever Aart de Bonte van VBK/ Kok. We hadden het even over zijn nieuwe aanwinst: het prachtige boek De Jongen, de Mol, de Vos en het Paard (waar ik ook nog een mooi nieuwtje over heb, maar dat is nog geheim). Ook vroeg hij of ik nog schrijfplannen had. Niet alleen was ik vereerd -het is alweer jaren geleden dat ik iets had gepubliceerd- maar de vraag kwam ook op het goede moment: kort daarvoor had ik een paar mails gekregen van lezers die hun waardering voor mijn eerdere Aderyn boeken uitspraken, en nog steeds hoopten op deel 3.

Het derde deel, de Gouden Poort, is nog maar een half manuscript en ligt al jaren op de plank. Ik vind het moeilijk om de serie definitief af te sluiten, zonder andere verhaallijntjes, figuren en avonturen te verkennen. Eigenlijk wilde ik het liefst weer over Arwyn schrijven. Geen vervolg op Adelaar en de Koning, we waren het al snel eens dat Arwyn’s verhaal daar afgesloten is. Maar een voorgeschiedenis sloegen we beiden direct op aan: zijn verbanning, zijn zwerftochten en vriendschappen op weg naar Tir. Ik had ooit een postertje gemaakt voor Adelaar, met het opschrift ‘Banneling. Dief. Krijger. Koning’. Dat is kort samengevat de serie die ik hoop te maken, en deze week verscheen deel 1: ‘Het Teken van de Banneling’.

Het is een prachtig boek geworden: op de voorkant een spannende scene in een Romeinse arena-sfeer, op de achterkant een mysterieus nachtelijk woud. Van mijn eerste lezer, boekenvakvrouw Wilma Verhoeven (kinderboekwinkel de Giraf), kreeg ik een enthousiaste reactie die we als citaat mochten gebruiken op de achterkant. Aukelien Wieringa maakte de eerste redactieslag en voorzag het manuscript van talloze verbeteringen en waardevolle adviezen. Voor het binnenwerk heb ik geen grote, tekenfilmachtige illustraties gemaakt maar vertrouw ik op mijn eigen beschrijvingen en de fantasie van de lezer om mijn verhaal te vertellen. Wel staat er boven elk nieuw hoofdstuk een icoontje, met een aanwijzing voor de sfeer of gebeurtenis die volgt. Bovendien zitten in elk boek velletjes met afwrijf-tattoos, zodat jonge lezers zelf de tekens uit het boek kunnen dragen. Dit was een idee van Jyoti Ramsamoedj van VBK, en het is een enorm leuke en fantasierijke toevoeging op het boek.

Inmiddels ligt het boek in diverse boekhandels en kinderboekwinkels, en is het te bestellen op Bol, Bruna en Bookspot. Er is een e-book versie, een audioboek op Storytel, een A4 postertje, er liggen land/ ansichtkaarten klaar op de balie en er staat een mooie boektrailer op YouTube.
Veel lees- luister -en kijkplezier!

AW